Добре запазена керамична подова плоча от времето на траките с

...
 Добре запазена керамична подова плоча от времето на траките с
Коментари Харесай

Нова уникална находка от тракийско време изскочи край Банско

 Добре непокътната керамична подова плоча от времето на траките с размери към 3 кв.м изровиха експедиция от възпитаници и студенти под управлението на археолога Владимир Баряков в местността „ Свети Никола “ над Банско. Уникалният артефакт е открит в Северен Пирин на 1095,8 м надморска височина в края на август предходната година, само че в този момент се афишира, откакто експерти са обследвали обширно находката. Това е следващото доказателство от това място, че тук в миналото е имало тракийско населено място, населявано от заможни хора. Предполага се, че керамичната плоча е от частен дом – въпреки и пречупена на четири са разчетени латинските курсивни букви PAIB. Един най-хубавите български епиграфи Николай Шаранков  е удостоверил научното умозаключение, че това е кратко изписване на тракийското персонално име Пайбес - PAIB(es) -в античните текстове имената постоянно са без последната писмен знак. Интересно е, че Пайбес е рядко срещано име, особено за югозападна Тракия и особено за долините на Струма и Места. Аналогични надписи са открити в Мелник, Серес, Амфиполис, Кавала, Драма, и Никополис пъкъл Нестум до Гърмен и всички те са датирани II – III век, което значи, че и плочата в м. “ Св. Никола “ е от същия интервал. Друго доказателство в интерес на тезата е това, че артефактът е изровен под пласт, свидетелстващ за пожар - открито е, че е от IV в.
Ръководителят на експедицията Баряков, която търпеливо изважда нескрито тракийското населено място към този момент 11-а година  позволява, че разновидностите за буквите са три – името може да е на майстора керамик, на ктитор или на притежателя на дома. А която и от версиите да се одобри за вярна, не се трансформира извънредно стойностният факт, че разкритото населено място е населявано епохи и хората в нега са били заможни и проспериращи.

Находката от лятото на 2017-а година е извънредно скъпа и тъй като оборва мненията на някои скептици, които до момента твърдяха, че на обекта изникват римски охраняеми пътни станции за преход на войските от север на юг през Пирин и се удостоверява фактът, че тук е живяло уседнало локално тракийско население.

Припомняме, че артефактите, които безусловно извират година след година в м. “Св. Никола “, датират за усегнал живот на хора от първите епохи на новата епоха – II – III, чак до ХVІІ. Доста от извадените материали насочват и към една доста по-далечна ера – къснобронзовата и ранножелязната, което е краят на трето – второ хилядолетие преди Христа. Най-древният предмет, открит тук, е бронзова дрънкулка, която е типично тракийско изкуство.

   Банско последователно се обрисува и като притегателно място освен за зимен, само че и за исторически туризъм
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР